NohidingPublish

En häpnadsväckande vandring

Kategori: Recensioner

Människan har funnits på jorden ett kort stund jämfört med dess ålder och sedan mänsklighetens vagga har mycket utvecklats. En tid sågs nålar, kastvapen och husdjur som något främmande och skrämmande. Den tiden berättar Jean M Auel om. 
 
Jean M Auel tar i hennes fjärde bok i serien Grottbjörnensfolk, Stäppvandringen, med läsarna över de oändliga stäpperna i istidens Europa. 
 
Huvudperson Ayla, uppväxt hos neandertalare, har en ovanlig bakgrund och färdas tillsammans med hennes kärlek Jondalar för att nå hans hem på andra sidan av det som nu är Europa. Det blir en lång resa men den går snabbare än för de flesta, de har nämligen upptäckt något, det går att rida på hästar. Deras resesällskap utgörs av två hästar och en varg och möts av människor som både är rädda för dem, nyfikna på dem och helt enkelt vill få dem att underkasta sig.
 
""Skulle du vilja hälsa på Wolf, Darvalo?" Frågade Ayla. 
Darvalo rynkade ögonbrynen i bryderi. Han hade aldrig i hela sitt liv väntat sig att möta en varg ansikte mot ansikte, och han hade aldrig velat det." 
 
Både goda och onda människor har funnits i alla tider tillsammans med rädsla och ovilja för det som är annorlunda. Jean M Auel visar att det inte är något nytt fenomen utan har pågått genom hela den mänskliga historien. På sina håll är boken så informationsrik att det nästan glöms att det är en roman och det istället uppfattas som en faktaskilldring. Dock försvinner den känslan längre fram i boken.
 
Under lång tid känns Stäppvandringen ganska så tråkig, det hände inte särskilt mycket på istiden och interaktionen med andra människor var i vissa fall sällsynt. Känslan av de stora vidderna i dåtidens Europa lyckas Jean M Auel fånga så till den grad att läsaren känner uppgivenhet inför boken.
 
Under min läsning av Stäppvandringen har jag nått insikten att det framförallt är interaktionen med andra människor som gör att både bokens handling och våra liv i allmänhet rör sig frammåt och skapar en känsla av spänning.
 
Betyg: 6/10
 
 

                                                                                                                                     Nohiding Publish 

                                                                                                                                       - Emelie Kempe

 

Kommentarer


Kommentera inlägget här: