NohidingPublish

Ett lämnat arv

Kategori: Recensioner

Arvet är den tredje delen i Tamara McKinleys serie som handlar om de första nybyggarna i Australien. I tredje boken får vi följa tredje och fjärde generationen nybyggare i guldruscher, kärlek, svek, släktfejder och mörka hemligheter.

Arvet är inte tillfullo en fristående bok utan bygger på de tidigare, Landet bortom haven och De modigas rike, vilka jag rekommenderar att läsa först för att förstå Arvet. Om ni inte läst de tidigare kommer inga spoilers att finnas in denna recension.

Under bokens gång följs flera karaktärers livsöde, Hina från Tahiti, de unga flickorna Jessie och Ruby som får ta större ansvar än deras ålder, aborginen Kumali och många många fler.

"Kumali visste att de vita inte kunde se henne inne bland träden. Hon höll sig i skuggorna medan hon iakttog deras märkliga förehavanden på floden."

Ruby är 19 år och är nygift med James. Tillsammans med straffångar och aborginer ger de sig ut på en lång vandring för att bryta egen mark och uppleva samma nybyggaranda som deras förfäder. Knappt hinner de fram till deras mark innan saker börja gå på tok och James är inte den som Ruby trodde.

Jessie är 19 och nybliven skolfröken. Utan att veta särskilt mycket om sin arbetsplats eller Australien lämnar hon sitt hem i England för en ogästvänlig miljö med många varma människor. Inom sig hoppas hon även på att finna kärleken, fastän hennes arbetsgivare, prästen verkar ha helt andra planer.

Karaktärerenas levnadsöden gestaltas till perfektion av Tamara McKinley. Med hennes visuella vis att skriva väcker hon läsarens intresse och gör det precis omöjligt att släppa ifrån sig boken. När den sista sidan är läst lämnar boken ett arv. Ett arv om hur den tidiga koloniala tiden var i 1800-talets Australien. Arvet innefattar även ett litterärt arv. Hittills är det få författare som skriver lika bildligt och visuellt som Tamara McKinley, och av dessa anser jag henne vara den främsta, det är hennes lätterära arv till världen.

 

Betyg: 8/10

 
Tips på andra böcker av Tamara McKinley: 
  • Matildas sista vals 
  • Stormblomma
  • I stormens öga 
 

                                                                                                                                        Nohiding Publish 

                                                                                                                                          - Emelie Kempe

Kommentarer


Kommentera inlägget här: